Geleiderail / Vangrail

De standaard bermbeveiligingsvoorziening is geleiderail, in de volksmond vaak vangrail genoemd. Geleiderail bestaat uit een stalen ligger, in het midden ondersteund door palen of stijlen. Alle onderdelen waaruit geleiderail constructies zijn samengesteld, zijn vervaardigd conform NEN- EN1317-3:2010.

Technische gegevens
De constructies zijn onderverdeeld in drie stijfheidklassen: flexibel, middelstijf en stijf. De situatie op de locatie van de geleiderail bepaalt de keuze voor een bepaalde constructie. Per geval wordt dit beoordeeld aan de hand van de criteria in 'Richtlijnen voor het ontwerpen van autosnelwegen, Veilige inrichting van bermen'. 

Montage en demontage
De verschillende onderdelen waaruit een geleiderail is samengesteld, worden ter plaatse volgens de gekozen constructie gemonteerd, volgens NEN 5191, BRL 9161.

HR Rail (motorrail)
Motorrijders zijn extra kwetsbare weggebruikers. Normale geleiderail levert door de open constructie een gevaar op. Met montage van een beschermende staalplaat aan de constructie van de geleiderail , worden motorrijders op een 'zachte' manier opgevangen. De staalplaat voorkomt  dat motorrijders tegen de palen, of onder de constructie van de geleiderail terechtkomen.

Vooral op plaatsen met (scherpe) bochten, zoals bij toe- en afritten, geeft deze bescherming voor  motorrijders extra veiligheid. Het ontwerp van de constructie heeft geen nadelige gevolgen voor de (flexibele) werking van de geleiderail zelf.